Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tisza-tó mellett lévő helységek képes leírás - Tisza-tó.tlap.hu
részletek »

Tisza-tó mellett lévő helységek - Tisza-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tisza-to.tlap.hu » Tisza-tó mellett lévő helységek
Keresés
Találatok száma - 15 db
Abádszalók

Abádszalók

Abádszalók a Tisza bal partján, Szolnok és Tiszafüred között középtájon, a Nagykunság nyugati határán, közvetlenül a fejlődést mindinkább meghatározó Tisza-tó mellett fekvő, közel 5000 fős település. A mindig is mezőgazdasági termelésből élő falu, két községnek, Tiszaabádnak és Tiszaszalóknak az egyesüléséből jött létre történelmünk során. Abádot Anonymus említi először, mint a XIII. században fontos tiszai révhelyet, s mint Thonuzoba besenyővezér birtokát. Szalók, mint török eredetű név - a Szalók nemzetség szállásterülete - a honfoglaló magyarság törökös elemeire utal, mely településrész 1697-ig folyamatosan lakott hely, majd elpusztulhatott, mert 1717-től tudunk arról, hogy megindult a községi élet. 1849-től a két településrész több alkalommal egyesült és vált szét, majd végleges egyesülésére - közakaratra - 1896-ban került sor. Ezen esemény centenáriumát 1996-ban ünnepsorozattal köszöntöttük.

Berekfürdő

Berekfürdő

Köszöntöm Önt Berekfürdő honlapján. Községünk 1992 óta önálló település a Hortobágy szélén. Sokak szerint itt található Magyarország második legjobb gyógyvize. Évről évre a világ minden tájáról érkeznek hozzánk gyógyulni, pihenni szándékozó vendégek. A kiváló gyógyvíz, a csodálatos tiszta levegő, a csend, a nyugalom csábítja hozzánk a nagyvárosokból a vendégeket. Szállodáinkban, vendégházainkban, hoteljeinkben vendégszerető helyi emberek fogadják Önt. A fürdőzés mellett változatos programokon vehet részt: - Sétálhat a madárdaltól zengő utcákon és tereken, - kerékpározhat a Hortobágyi Nemzeti Parkot övező utakon, - megtekintheti az egyedülálló gyurgyalag telepet, - lovagolhat a pusztán, - horgászhat a melegvizes tavainkban, - beülhet egy színvonalas étterembe, borozgathat a hangulatos falusi kiskocsmában, - megtekintheti folyamatosan változó képzőművészeti galériánkat, Nagy szeretettel várjuk Önt és családját. Cséti Attila polgármester Eladó telkek! Berekfürdő Község Önkormányzata saját tulajdonában lévő lakó-, illetve üdülőtelkeket kínál megvételre, melyek helyileg a belső tó Hortobágy felőli végén helyezkednek el. Üdülőtelkek a kunmadarasi, a lakótelkek a karcagi oldalon.

Egyek

Egyek

Egyek Nagyközség 5900 lakója nevében tisztelettel köszöntöm a világháló látogatóit, s kérem hogy néhány pillanatig időzzönek el honlapunkon. Egyek, mely a bronzkor óta lakott hely, Hajdú - Bihar megye legnyugatibb települése, a Tisza mellett fekszik.Településünk bizonyára, nem szebb, talán nem is érdekesebb egyéb térségek településeinél, de mégis különbözik, mert sajátos világában fellelhető a vidéki egyszerűség és az emberség. Elfogult őszinteséggel ajánlom, hogy közösségünket a valóságban is ismerje meg, fedezze fel a Tisza-völgy természeti szépségeit, a pusztai szelek simogató levegőjét. Itt találkozik egymással a Tisza-tó pezsgő vízi világa és a Hortobágyi puszta szikkadt keménysége, mely Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt nyílt legelő pusztájaként, a szinte érintetlen szépségű ősi növényvilággal ma is vonzó az érdeklődő turisták számára. Ajánlom, hogy látogassanak el hozzánk, fedezzék fel eme csendes, nyugodt és szorgalmas nép által alkotott közösség életét. Várja érdeklődésüket Egyek Nagyközség! Tisztelettel: Szincsák Ferenc

Kisköre

Kisköre

Városunk hosszú, majd hétszáz éves történelmi múltra tekint vissza. Az itteni emberek régebben többnyire halászatból, földművelésből éltek, sokan messzi munkára, napszámosnak szegődtek, hogy el tudják tartani családjukat. Településünk ma is őrzi a paraszti kultúra hagyományait, melyre rendszeres hagyományőrző találkozókkal emlékezünk.

Kunhegyes

Kunhegyes

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket, remélem, hogy felkeltjük érdeklődésüket és 2009-ben ellátogatnak Kunhegyesre. Településünk a Nagykunság északi peremén fekszik, közel a Hortobágyhoz és a Tisza-tóhoz. Az itt élő emberek nagyon vendégszeretők, igazi kunok, akikre mindig lehet számítani. Kunhegyes több mint 700 éves történelmi múlttal rendelkezik és rengeteg kulturális örökséggel. Büszkék vagyunk az Alföld második legnagyobb kéttornyú református templomára, amelyet Hild József tervei nyomán építettek, a Kun Kapitány házra, a szélmalomra, a műemlék jellegű nagyon szép városházánkra, melyet 1878-ban épített fel Karlik János eklektikus stílusban, a városban még ma is fennmaradó kunsági épületekre. A felújított termálfürdő kitűnő gyógyvizével és gyönyörű környezettel várja a piheni és gyógyulni vágyókat. Aki szereti az igazi kunsági ételeket és a kunhegyesi kisüsti pálinkát az szeptemberben jöjjön hozzánk vendégségbe a Mihály Napi Sokadalom híres rendezvényére. Vendégszerető lakosaink, vállalkozóink, intézményeink nevében szeretettel várunk minden kedves vendégünket, akik pihenni, szórakozni, ismerkedni jönnek szeretett városunkba, Kunhegyesre. Üdvözlettel: Szabó András polgármester

Poroszló

Poroszló

Településünk a Tisza-tó jobb partján, az egyik legnagyobb településként, a 33-as főközlekedési út mentén fogadó települése a Tisza-tóhoz látogató vendégeknek. A tó területe 127km2, melynek 60%-a zsombékos és száraz terület. Településünkhöz a tó 55%-a tartozik közigazgatásilag. Szálláshelyeink nívósak és a kor követelményeinek megfelelően működnek. A vendéglátók kedvesek, figyelmesek, Önökért dolgoznak.

Sarud

Sarud

Községünk a Hevesi-síknak nevezett 1000 négyzetkilométeres kistájhoz tartozik, melyen ma 15 hevesi és 4 jászsági település található. Az enyhén délre lejtő hullámos síkság magassága 86 és 202 méter között változik. Sarud e síkon 92 méter magasan fekszik. A településünk környezetében található Tisza-folyó, az Eger és Laskó patakok jelenlegihez hasonló medre mintegy 5000 éve alakult ki. Egészen a XX. sz. közepéig a legjelentősebb vízfolyás a Kis-Tisza volt, melynek középkori neve Cserő. Ez Poroszlónál szakadt ki a Nagy- vagy Öreg-Tisza medréből, és Tiszanánánál folyt abba vissza.

Tiaszacsege

Tiaszacsege

Tiszacsege múltja, jelene A település lassan már ezer éves múltra tekint vissza. Tiszacsege Árpád-kori kotinuus település. A Századi-apátság 1067-ben született alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi meg. IV. Béla 1248-ban kiadott adománylevele, pedig arról tudósít minket, hogy Csege országos révként játszott szerepet az áruforgalomban, kereskedelemben így ennek köszönhetően az itt áthaladóknak vámot kellet fizetniük. Az akkori falunak halászati joga volt a Völgyes, Nagy-morotva, és a Hortobágy vizére is. 1299-ben az elnéptelenedett Szilesd faluval gyarapszik Csege határa. A tatárjárás idején a lakosság zöme földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozott. Ez az arculat ma is jellemző a településre. 1241-ben a tatár seregek egyrésze is itt talált megfelelő átkelőhelyet, a muhi pusztán gyülekező magyar sergek megsemmisítésére. IV. Béla 6 évvel a tatár járás után, 1248-ban kelt oklevélben a falut az egri Püspöki egyháznak adományozta katonaállítás fejében. Ekkor a települést I. okleveles említésekor (1248) villa Chege néven jelölik. 1332-ben Károly Róbert birtokaként volt nyilvántartva, mint adófizető egyházas hely.

Tiszabábolna

Tiszabábolna

Az olvasót és a kutatót egyformán izgatja annak megismerése, hogy egy település mikor és hogyan jött létre. Azonban a legtöbb település történetének kezdeti szakasza az idők homályába vész. Amikor pedig az írott források már emlegetni kezdik, rendszerint több évszázados múltú, kialakult feudális üzemközpontról szólnak a híradások. Bábolna esetében is elmondhatjuk, hogy létrejöttének időpontját nem ismerjük. A honfoglalás után a Tisza mentén a nemzetségfők szállták meg. Így a nemzetségi birtokok, szabad falvak alakulnak ki. I. István király létrehozta a vármegyei szervezetet és e tájat a megye egyetlen vára Borsod köré szervezte. A másik fontos intézmény amit létrehozott, az egri püspökség. Bábolna község életében az egri püspökség az 1500-as évektől, mint falu részbirtokos kegyurasága, meghatározó szerepet töltött be. Bábolna története elválaszthatatlan Montaj történetétől. A középkorban mindkettő templomos hely, egyenlő nagyságú önálló települések. Ugyanakkor elválaszthatatlan ikrek, a középkori oklevelekben mindig együtt szerepelnek, földesuraik is azonosak.

Hirdetés
Tiszabura

Tiszabura

Tiszabura község hivatalos honlapja.Kérem engedje meg, hogy községünk önkormányzata, polgármesteri hivatalunk dolgozói, munkatársaink és községünk valamennyi polgára nevében ezúton üdvözöljem Önt, s megköszönjem, hogy ellátogatott nemrég elkészült internetes weboldalainkra. Honlapunkon Kedves Vendégünk megismerkedhet Tisza-menti településünk régmúltjával, jeles történelmi személyiségeivel, a szinte háborítatlan tiszai természeti környezettel, a helyi nevezetességekkel, az elmúlt időszakban megvalósult eredményeinkkel, sikereinkkel, az előttünk álló feladatokkal, s természetesen felmerülő problémáinkkal is. Weboldalainkon reméljük olyan hasznos információkkal szolgálunk az Ön számára, hogy a közeljövőben látogatásával ismét megtiszteli majd honlapunkat, vagy - ha felkeltettük érdeklődést - személyesen is Tiszaburán üdvözölhetjük

Tiszafüred

Tiszafüred

Tiszafüred a Hortobágy szélén fekvő, 13.000 lakosú város a Tisza partján. A Tisza mindig is fontos szerepet játszott a város életében. Tiszafüred a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa. A város és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Az ide látogatóknak lehetőségük van lovaglásra, lovas túrákon és a Tisza mentén, kerékpáros túrán való részvételre. Aki megcsodálja ezt a tájat, az beleszeret és évről-évre visszatér. A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse városunknak a termálvíz, az ide látogatókat a termálstrand várja, melynek területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence. A 39 °C-os alkáli-hidrogénkarbonátos víz kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városba érkező vendégek szállásáról szálloda, családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak. A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat.

Tiszanána

Tiszanána

Engedje meg, hogy néhány mondattal bemutassan Önnek községünket. A bevezetőben utalt 'otthon' - nekem heves megye ezer éves földjén, a szőke Tisza partján , Tiszanánán található. Keleten Saruddal, északon Kömlővel, nyugaton Kiskörével határos. -Déli határát a Tisza folyó alkotja, mely a községtől 5 km -re fekszik. A község határa a Mátra Bükkalja, hevesi homokhát és a Tiszavölgye nagy tájegységen belül a Tiszavölgye tájhoz tartozik. Felszíne alföldi sík. A tengerszint fölötti magassága átlag 100 méter. A Tiszától néhány kilométerre északra eső, szabályos alaprajzú, út menti falu, déli és északkeleti részén egy- egy templommal. Kisköre, Poroszló és Füzesabony irányában vezető útjai révén az országúti közlekedés kisebb jelentőségű gócpontja.

Tiszaörs

Tiszaörs

Köszöntjük Tiszaörs község Honlapján! Hatta József Polgármester köszöntője: Remélem, hogy sokan látogatják honlapunkat, szereznek tudomást mindennapjainkról, követni tudják a falu fejlődésének állomásait. Minden kedves látogatót, érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinken, gyógyfürdőnkbe.

Tiszaroff

Tiszaroff

Tisztelt Látogató! Üdvözlöm, Tiszaroff község Önkormányzat Képviselőtestülete nevében. Kérjük Önt, ha községünk felkeltette érdeklődését látogasson el hozzánk, és legyen a vendégünk. ' Tiszaroffnak van múltja, van jelene és lesz jővője! '

Tiszavalk

Tiszavalk

Tiszavalk - a Tisza-tó egyik legészakabbra fekvő alig 400 lelket számláló kis falva páratlanul gazdag növény- és madárvilággal, valóságos horgászparadicsommal, hínárok közt előbukkanó vízi labirintusokkal, titokzatos útvesztőkkel ejti ámulatba látogatóit. Ez az apró település a 3. számú főúttól Mezőkövesden át közelíthető meg leginkább. Nem kis szerencséjének mondható, hogy a Tisza-tó felduzzasztását pont itt, Tiszavalk és Kisköre között kezdték meg - közel 30 éve. A falu életében azóta is meghatározó szerepet játszik a tó közelsége, hiszen a Tiszavalki-öblöt és környékét évente több tízezren keresik fel páratlan természeti értékei miatt.

Tuti menü