Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Tisza-tó élővilága képes leírás - Tisza-tó.tlap.hu
részletek »

A Tisza-tó élővilága - Tisza-tó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tisza-to.tlap.hu » A Tisza-tó élővilága
Keresés
Találatok száma - 3 db
Élővilága

Élővilága

A Tisza-tó élővilága A Kisköre és Tiszavalk közötti folyószakasz felduzzasztásával a Tisza hullámterében létesült a Tisza-tó, amely 127 km2-nyi kiterjedésével a Kárpát-medence második legnagyobb kiterjedésű állóvize lett. A duzzasztást a Kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé. A Tisza-tó mai képének kialakulása hosszabb folyamat eredménye, aminek következtében egymástól habituálisan, hidrológiai, hidrobiológiai jellemzőikben markánsan eltérő vízterek jöttek létre. A Tisza-tó egészét tekintve ökológiai szempontból a sekély-tó típusú tározók közé sorolható, de a nagyfokú mozaikosságot jól jelzi, hogy található a területen mocsár, sekély-tó, kopolya, dévér-szinttájú nagy-, közepes és kisvízfolyás. A duzzasztás hatására a terület mederviszonyai jelentősen átalakultak; nagymértékű a feltöltődés és megváltozott a mederanyag is. A tározótérben az árasztás óta a makrofita növényzet aránya a nyílt vízfelülethez viszonyítva fokozatosan növekszik. Jelenleg a tározó összfelületének kb.55 %-a borított növényzettel. A tározó hinarasaiban állományalkotó a sulyom (Trapa natans), a mocsári növényállományokban pedig a nád (Phragmites australis). A mocsári növények közül jellemző ezen kívül a keskeny- és széleslevelű gyékény (Typha angustifolia, T. latifolia) és a harmatkása (Glyceria maxima).

Tisza-tavi csónaktúrák

Tisza-tavi csónaktúrák

Csónaktúrák szervezése a Tisza-tavon motoros csónakkal. Vizi programok szervezése.Hétvégi és szabadidős viziprogram családoknak csoportoknak. Madár és természetfotós túrák. A tisza-tó természeti értékeinek és természeti szépségeinek a bemutása. És egyéb vizibarangolások. Csónaktúráim során elkalauzolom Önöket a Tisza-tó vadregényes érintetlen vízivilágába ahol csak a madárjár és mi.

Tisza-tó galéria

Tisza-tó galéria

Az oldalon a kedves érdeklődő természetbarátok lenyűgöző képeken szemlélhetik a Tisza-tó élővilágát. Ha kedve tartja látogasson el személyesen is a Tiszára, hogy élőben gyönyörködhessen a természet ezen csodájában.

Tuti menü